Kicsit ritkábban írok mostanában, mert rengeteg terv van, amivel foglalkoznom kell. Kiviteli terv, aztán lesz egy szögletes formájú földház (emiatt nem is nevezném igazán dombháznak), egy szokványos dombház – mindkettő A+ energetikával. Aztán hamarosan neki fogok állni egy olyan dombháznak is, ami passzívházként fog működni, mivel az egyik megbízóm ilyen igénnyel állt elő.

Elvileg teljesen jól meg lehet csinálni egy dombházat úgy, hogy aztán passzív házként működjön, úgyhogy nem hiszem, hogy ez problémát jelentene.  Más oldalról viszont már igen érdekes lesz, mivel itt a költséghatékonyság is igen fontos szempont és eddig az a tapasztalatom, hogy a földön keresztülvezetett csöveknek, amivel itt a „fűtés” ki lesz váltva igen húzós az ára (olyan csövek, amikben nem telepednek meg olyan organizmusok, amik szennyezhetik a beáramoltatott levegőt). Persze hozzájön az is, hogy nem kell fűtőtesteket, kazánt stb. megvenni, ami már önmagában milliós tételt képez. Kérdés, hogy a mérleg nyelve merre fog mutatni.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy mit jelent a passzív ház a gyakorlatban és ez hogyan jelenik meg a költségekben. Tényleg olyan jó, mint ahogy azt mondják, vagy csak üres marketingfogás? Én mindenesetre mindent meg fogok tenni azért hogy tényleg jó legyen.

Természetesen mindenről be fogok itt számolni.