Családi ház terve (Táborfalva)

Családi ház terve (Táborfalva)

Nemrég fejeztem be egy nagyobb családi ház terveit, amely az itt bemutatott házaktól eltérően semmilyen különleges tulajdonsággal nem rendelkezik. Mivel az energiatakarékosság és egyes közművektől való függetlenség már alapkövetelmény, ezért ilyen szempontból sem igazán különleges. Az energetikai besorolása 30%, ami jelentősen túlmutat az A+ kategóriához szükséges maximális 55%-on, viszont az alapterület nagysága miatt (nagyobb, mint 130 m2) mégsem lehet rá jelenleg támogatást igénybe venni. Ezt az értéket többek között alapos hőszigeteléssel, hőhidak kiküszöbölésével, napkollektorral, háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel, multipellet kazánnal sikerült elérni. A tervezésnél itt is fontos volt, hogy a homlokzati falak megnövelt hőszigetelő képességét (ami általában tömegcsökkenéssel jár – ezáltal a hőtároló tömeg rovására) a belső részeken nagy tömegű szerkezetekkel ellensúlyozzuk, amelyek jelentősen tudják javítani a nyári hőérzetet, mindenféle klíma szükségessége nélkül. A passzív napenergia hasznosítást segítik elő még a nagy déli üvegfelületek (természetesen megfelelő árnyékolással ellátva).

A ház egyébként a megrendelő kívánságára téglából épül, a lehető legkevesebb vasbeton szerkezettel. Ahol lehetett itt is törekedtem az egészségre lehetőleg hosszú távon sem ártalmas, környezetbarát anyagokat használatára, de nyilván egy ilyen esetben kompromisszumokat is kell kötni.

Családi ház terve (Táborfalva)

Családi ház terve (Táborfalva)

Beépítése szerint oldalhatáron álló, kétszintes családi ház. Az alsó szintre kerültek az alárendelt helyiségek (borospince, garázs, fitnesz terem, szauna, zuhanyzó, hobbiszobák és a gépészetet kiszolgáló helyiségek). A fölső szint lett a lakószint, ahová a szokásos helyiségek mellett két dolgozószoba és egy vendégszoba is befért. Bár a ház külső megjelenése a megbízók kívánságára inkább a modern családi házak irányvonalát követi (a helyi előírásokhoz alkalmazkodva), mégis sikerült azért a tradicionális magyar házakra jellemző néhány dolgot belecsempészni. Itt elsősorban a tűzközpontú térre gondolok (nappali-étkezőben elhelyezett fatüzelésű kályha, valamint az ehhez szervesen kapcsolódó konyha), de talán ide sorolható még a kint és a bent közötti átmenetet megvalósító, a valamikori tornác szerepét betöltő fedett terasz is, vagy a lakószobák szigorúan déli tájolása, ahol az ágyak is jellemzően az emberi szervezetre kedvező hatással lévő Észak-Dél tengely irányában helyezkednek el.