Földház építése - első sor tégla

Földház építése - első sor tégla

Na mi nem stimmel a képen? Ki lehet találni…

A minap egyik építtetőnk, akit szintén Tamásnak hívnak, és aki a változatosság kedvéért szintén földházat épít, küldött egy-két képet az építkezésről, hogy megkezdték a falazat első néhány sorának kirakását. Néztem-néztem, mert valami nagyon furcsa volt a képen… Kicsivel később rájöttem: semmi sár, építési törmelék, szemét, ilyesmi, ami egy építkezéssel általában együtt szokott járni.

Az ok teljesen egyszerű: ősszel csinálták meg az alapozást és kézzel ásták ki. A föld, ami kijött igen kis mennyiség (egyszintes ház lévén), azt elhordták. Így sem a kitermelt föld, sem a munkagép nem túrta össze a talajt. Tavaszra pedig szépen kizöldült a fű.

Jól meg lehet figyelni egyébként a korábban már említett igen kedvezményes árú színes téglákat (mészhomok tégla). Ezekből lesznek a szerkezeti (teherhordó) falak.

A második kép már sokkalta árulkodóbb, mert itt a háttérben látszik némi tégla lerakat a raklapokon, de szemetet és törmeléket még ezen sem sikerült felfedeznem, a zöld füvet viszont annál inkább.

földház-oszlopok

Földház-oszlopok