Annak ellenére, hogy a válság még mindig érezteti a hatását és az építőipar az egyik legérzékenyebben érintett terület, egyre több megrendelés érkezik. Ilyenkor az ember megpróbálja kielemezni ezt a furcsa, ellentmondásos, de mindenképpen pozitív helyzetet. Azon gondolkodtam, hogy mi lehet ennek az oka, milyen emberek akarnak ilyenkor építkezni…

Nem kellett messzire mennem, csak végignéznem az építtetőinket. Jellemzően olyan emberek, akiket érint ugyan a válság, de nem vesznek róla tudomást. Pontosan tudják, hogy mit akarnak és bíznak a jövőben. Olyan emberek, akik még ilyen időszakban sem hajlandóak lemondani az álmaikról, ugyanakkor két lábbal állnak a földön. Ha adódik egy probléma, akkor ahelyett hogy elkezdenének panaszkodni, elkezdik keresni a megoldást és közben folyamatosan cselekszenek.

Mikor kimegyek megnézni egy telket egy-egy új megrendelésnél, mindig meg szoktam kérdezni, hogy mennyibe került a telek. Néha magam is elcsodálkozom, hogy milyen áron lehet nagyméretű, vagy festői helyen lévő (esetleg mindkettő egyszerre) telket venni.

Az is meglep sokszor, hogy milyen áron lehet teljesen jó építőanyagokat szerezni (még jobban meglep, hogy mindezt legálisan). Legtöbbször az egész nem más, mint utánajárás kérdése. Vannak akiknek úgy köszönettel adnak oda bontott téglát, hogy elvigyék az építkezésről és ne kelljen elszállíttatni. Aztán valaki olyan színezett mészhomoktéglát vett egészen olcsón, aminek nem sikerült jól a színezése, de ettől még tökéletesen fel lehet használni tartószerkezetben.

Egy másik ok talán, hogy az emberekben a válság hatására megnőtt a függetlenség iránti igény, vagy egyszerűen csak átértékelték a dolgokat. A megbízók egy része az ilyen emberek közül kerül ki. Az A+ besorolási iránti igény már teljesen általánossá vált, de van aki egyenesen passzív házat akar. Egyre többen kívánnak élni az alternatív közműveket lehetőségeivel és rengeteg jó ötletet is kapunk a megoldásokra, amelyek közül a legérdekesebbeket igyekszem majd bemutatni.