Zöldtető - földház teteje

Zöldtető - földház teteje

Mivel sok dombházat terveztünk ezért van némi rálátásunk a zöldtetők működésére, és a felmerülő problémákra.

A zöldtetők tulajdonsága, hogy igencsak megnöveli a tető hőszigetelő képességét, mivel a rajtuk lévő növényzet fajtától függően hőszigetelésként is működik. Minél sűrűbb a növényzet és minél nagyobb a növényréteg vastagsága, annál jobb a hőszigetelő érték. A kedvező hőháztartáshoz hozzátartozik az is, hogy nyáron a felmelegedést is csökkenti, mivel folyamatosan párologtat – természetes hűtés. Van azonban néhány dolog, amire nagyon oda kell figyelni zöldtető tervezésekor és építésekor:

  1. Mindenképpen gyökérálló szigetelés, főleg akkor, ha kicsi a földréteg, vagy erősebb gyökerű növényzet kerül a tetőre.
  2. A vízszigetelést is javallott nagy gyakorlattal rendelkező szakemberre bízni, mivel az esetleges hiba eredményeként létrejött szivárgás helye utólag már nagyon nehezen határozható meg.
  3. Volt arra is példa (azt hiszem a West End-nél), hogy sikerült kilyukasztani a zöldtető gyökérálló szigetelését, mert fákat ültettek rá, azokat pedig elég mélyre nyomott hegyes karókhoz kötözték… Nem követendő példa! 🙂
  4. Figyelni kell arra is, hogy a szerkezet méretezésekor ne csak a földréteg és a növényzet súlyát nézzük, hanem azt is, hogy ezeknek egy kiadós esőt követően elég komoly a nedvességfelvétele.
  5. Növények kiválasztásakor lehet szempont a gondozás igénye is, de egy gondosan kiválasztott növényekkel telepített és karbantartott zöldtető mindig sokkal szebb látványt nyújt.
  6. Ha olyan növényeket választunk, ami gondozást igényel, akkor azt meg lehessen közelíteni a szükséges szerszámokkal (pl. fűnyíró).