Több építtető, aki valamilyen szempontból nem „szokásos” házat épít, igencsak küzd azzal a feladattal, hogy kivitelezőt találjon. Ez így van dombházak, vályogházak, faházak, szalmaházak esetén egyaránt. Miért van ez? Azért, mert a jelenlegi építőipari érdekek azt diktálják, hogy egy szakember egységnyi idő alatt minél nagyobb mennyiségű feladatot tudjon elvégezni. Itt is dominál a mennyiség kontra minőség szemlélet. A jelenleg legnépszerűbb építési rendszerek nem igényelnek túl sok gondolkodást, a szakma elmélyült ismeretét, ezért van az, hogy kicsit bonyolultabb, vagy nagyobb értékű épületek esetén (mint ahogy azt kivitelezésbeli munkám során tapasztaltam), már nem lehet egy átlagos vállalkozóra bízni a építkezést aki legtöbbször egy kőműves szokott lenni. Vagy meg kell bízni egy olyan szakmabélit, aki képes összetetten gondolkodni a feladatcsoportok teljességét és egymásra gyakorolt hatásait szem előtt tartva ellenőrizni, vezényelni az építkezés menetét – ez az egyik lehetőség – , vagy felkutatni egy olyan jellemzően idősebb mesterembert, akinek a gyakorlatában előfordultak hasonló feladatok, anyagok és hajlandó időt áldozni a terv megértésére, konzultációra. Mindkét eset elég sok időt vagy pénzt vesz igénybe, mivel a magasabb végzettségű embert jobban meg kell fizetni, a másik lehetőségként említett mesteremberekből viszont már sajnos egyre kevesebb van. Mindazonáltal az a tapasztalat, hogy nem lehetetlen épeszű határok között megoldást találni, csak türelem és nem kevés kitartás kell hozzá.

Az építtetők egy része úgy dönt egy idő után, hogy ő maga felnő a feladathoz és lesz a kvázi fővállalkozó és ő szervezi meg az építkezést folyamatos konzultációk sora mellett. Ez lehet ugyan az egyik leginkább költségkímélő megoldás, de fennáll a veszélye, hogy esetleg figyelmen kívül maradnak olyan kérdések, amik akár tönkre is tehetik a házat, amely végül is életünk munkájának eredményét jelenti manapság. Ez a megoldás leginkább akkor működik, ha sikerül olyan mesterembert találni, aki már épített hasonló házat.

A másik eset viszont pénzt igényel. Ez ugyan igényel több százezres, vagy akár milliós többletköltséget is, de egy több tízmilliós értéket senki sem akar kockáztatni. Ilyenkor érdemes mérlegelni egy komolyabb hibából adódó értékcsökkenés lehetőségét amely nagyban hatással van a ház eladhatóságára.

Ezeket figyelembe véve magunknak kell feltenni a kérdést: Mennyiség, vagy minőség?