Autonóm dombház

Autonóm dombház - ilyen lesz

Kicsit több, mint egy hete sikerült kiadnom egy dombház tervét, amit már az A+ energetikai minősítés követelményeit figyelembe véve terveztem. Érdekesség, hogy a külterületi ház teljes mértékben független lesz a közművektől, mivel nincs a közelben semmi és odavezetni is drága lenne.

Közművektől független:

Azon felül, hogy a majdani lakók egyébként is környezettudatos gondolkodásúak, ez is motivált minket abban, hogy helyszínen elérhető elsősorban megújuló energiaforrásokat-megoldásokat használjunk. Így a fűtés pelletkazánról és helyi cserépkályhákról, a víz fúrt kútról, a melegvíz napkollektorról, az elektromos áram sziget üzemű szélerőgépről/napenergiáról fog működni, a szennyvizet pedig helyi szennyvíztisztító fogja kezelni, de komposzt toalett is lesz, így tulajdonképpen egy teljesen autonóm házról van szó.

Passzív napenergia hasznosítás:

Magát a földházat is eleve úgy alakítottuk ki, hogy minél energiatakarékosabb legyen. Télen az alacsonyabb beesési szög mellett sütő nap fényét is hasznosítja, valamint passzív ház ablakok lesznek beépítve, ami a téli időszakban jelentősen csökkenti a hőveszteséget, nyáron pedig a felmelegedést. A téli időszakba a nap a télikert tégla padlóját süti, ami felmelegszik és el is raktározza, majd később vissza is adja a meleget.

Autonóm földház - hátsó homlokzat

Autonóm földház - hátsó (északi) homlokzat

Réteges fal, hőszigetelés:

A látszó falak réteges kialakításúak, és 14 cm cellulóz hőszigetelést tartalmaznak. További hőszigetelések kerülnek a födémbe és a padló alá is, de dombházakra jellemző vastag földréteg, valamint a nehéz, hatalmas hőtároló képességű kisméretű tégla falak is jelentősen hozzájárulnak a kedvező hőtechnikai tulajdonságokhoz.

Energetikai minőség: 35%

Mindezekkel együttvéve 35%-ra sikerült letornászni a ház energetikai minőségét, ami elég jó eredmény, mivel az A+ energetikai minősítéshez szükséges támogatást 55% alatt lehet megpályázni. Ezzel a feltétellel minden esély szerint meg fogja kapni a ház az A+ energiatanúsítást. Bár valószínű, hogy a pályázati összeg nagy részét fel fogja emészteni a minősítéshez szükséges többletköltség (passzívház ablakok, hőszigetelés), de egy ilyen helyen, ahol egyébként is önálló termelésű, jellemzően megújuló energiákat használnak, mindenképpen érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, arról nem is beszélve, hogy hosszú távon gondolkodva a jelek szerint jó esély van a bőséges megtérülésre.

A ház külsejét egyébként a bontott tégla burkolat fogja meghatározni, amelyet a kinyúló előtetőknél látszó faszerkezetek, valamint helyenként kőburkolatok fognak kiegészíteni.