Idén tavasszal kezd el épülni egy kis földház Hegedűs Zsolt tervei alapján, amelynek jelenleg úgy tűnik, hogy teljes mértékben sikerül függetlennek lennie a közművektől. A dolog érdekessége az, hogy ha minden jól alakul, akkor film is fog készülni belőle. Még arra is jó esély van, hogy az A+ energetikai tanúsítványt is megkapja (ez jelenleg még folyamatban van).

közművektől független földház látványterve

Ilyen lesz a kis földház – Hegedűs Zsolt terve

A függetlenséget nem túl bonyolult megoldásokkal sikerült elérni. Amellett, hogy a ház igen kis mennyiségű lehűlő felületei nagy szigetelést kapnak, egy kicsi, belső térben kandallószerűen megjelenő pelletkazán biztosítja a fűtést, ami ellátja a központi fűtés feladatát is. A dombház sajátosságaként megjelenő nagy földtömeg és a nehéz szerkezetek kiváló hőtárolást és kellemes klímát biztosítanak mind a téli, mind a nyári időszakban.

Az ivóvizet fúrt kútból nyerik ki, az öntözővizet pedig egy esővízgyűjtő ciszterna biztosítja, ami a telek lejtős volta miatt jelentős részben gravitációs elven is működik. A vizet nagyobb részt napkollektorok fogják felmelegíteni, a téli – fűtési –  időszakban pedig nagy valószínűséggel a kazán.

A szennyvizet háromfázisú szennyvíztisztítóval, vagy nádgyökeres megoldással fogják tisztítani de még az sincs kizárva, hogy a két megoldást együtt alkalmazva egymást kiegészítve fog működni a rendszer.

A szükséges mennyiségű elektromos energiát a tervek szerint a későbbiekben a szél energiáját hasznosítva nyerik.

A jelenleg felsorolt megoldások még nem 100%-ig biztosak, mivel az energiatanúsítás és az azt megelőző vizsgálat, de még az engedélyeztetés is közbeszólhat. Elképzelhető, hogy egyes részeit mással kell majd helyettesíteni.

Az építkezés várhatóan hamarosan elkezdődik, ha marad a jó idő.