Az utóbbi hónapokban több építtetőnknél jelent meg komoly igényként a közművektől való teljes függetlenség. Így újra át kellett néznem, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg a korábbiakhoz képest. Ennek következtében merült fel bennem a kérdés, hogy miként lehet igazán önálló házat építeni. Az első részben leginkább a szennyvízkezelésről és a komposzt toalettről lesz szó.

komposzt toalett

Csak előkomposztálást végző komposzt toalett

Az egyik legjobb választ talán Ertsey Attila autonóm háza adja, ami igazán sok kiváló és átgondolt építészeti és gépészeti megoldást vonultat fel anélkül, hogy az a kényelem rovására menne. Ezen megoldások közül néhánnyal magam is szembesülök a munkám során, mert a dombházépítők nem elhanyagolható hányada valamilyen szinten törekszik az önálló, közművektől független lakhelyre. Azt tapasztaltam, hogy nagyon változóak az igények ezen a téren. Vannak akik teljesen függetlenek akarnak lenni a közművektől, de talán gyakoribb az, ha a közművek mellett opcióként vannak jelen az alternatív megoldások.

A víz- és csatornahálózat kiváltására például több megoldás is lehetséges. Nálam az eddigi igények alapján a saját házi szennyvíztisztító volt a leggyakoribb, amiből a háromfázisú már 650 ezer forintért is elérhető, de típustól és teljesítménytől függően több változat van a piacon.

Ezek előnye, hogy általában gyártói tanúsítvánnyal rendelkeznek, így nincs különösebb gond az engedélyeztetésnél, hátránya viszont, hogy évente egyszer (egy átlagos család esetében) ezt is szippantani kell, mert el kell távolítani belőle a felgyülemlett iszapot.

komposzt toalett

Komposzt toalett alsó szinten elhelyezett komposztálóval

Egy hagyományos, zárt szennyvíztárolóhoz képest viszont jóval olcsóbb és ésszerűbb lehetőség.Egy még inkább környezetkímélő megoldás a komposzt toalett használata a wc helyett. Itt is több típus van: 1. amelyik teljesen elvégzi a

komposztáló folyamatot, 2. amelyik csak előkomposztálást végez és a további folyamatokat a komposztálóra bízza.

Az első előnye, hogy a folyamatot teljesen zártan végzi, a végtermék pedig a friss, erdei humuszhoz hasonló kiváló természetes trágya. Hátránya viszont, hogy egyszintes megoldás esetén egy kisebb

helyiséget igényel (elsősorban az ürítés miatt szükséges), vagy egy külön pinceszintet, ahol helyet kap a komposztáló. A kétszintes változat inkább olyan házak esetén jó, amikor az épületet eleve kétszintesnek tervezték, mivel egy plusz pince beépítése eléggé meg tudja növelni az építési költségeket.

komposzt toalett - clivus multrum

Clivus Multrum komposzt toalett - alsó szinten lévő komposztálója

A csak előkomposztálást végző toalett előnye, hogy nem foglal több helyet, mint egy hagyományos wc csésze, hátránya viszont, hogy többször kell üríteni. Hétvégi, vagy időszakos használatú épületeknél viszont kimondottan ajánlott és költségtakarékos lehet. Külföldi oldalakon látni még további funkciókkal rendelkező típusokat is, de itthon sajnos még az előbbiek is csak elvétve fellelhetők. Sokan előítéletesek a komposzt toalettel kapcsolatban, mivel gondolatban, a hagyományos kerti „pottyantóshoz” társítják. A legnagyobb különbség, hogy a komposzt toalettek esetében teljesen zárt rendszerben megy végbe a folyamat, és ennek köszönhetően védett mindenféle rovaroktól és lárváktól. Mivel külön, tető fölé kivezetett szellőzője van, ezért a kürtőhatásnak köszönhetően folyamatosan a szagokat is elszívja, semlegesíti.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy akkor mi van a többi szennyvízzel? Ugyanis szürke szennyvíz keletkezik a mosogatás, fürdés, mosás során is. Korábban többen választották a nádgyökeres víztisztítást, ami egy rendkívül jó megoldás lehet ma is. A hivatali bürokrácia és a vízfej növekedése viszont sajnos együtt jár a szabályok és előírások mennyiségének növekedésével is (muszáj munkát is gyártani, ha már valakit odahelyeztek, mert még azt hinnénk, hogy nem csinál semmit…), így az ilyen jellegű, egyébként teljesen környezetbarát rendszerek engedélyeztetése sokkal nehezebbé vált.

nádgyökeres víztisztító

Nádgyökeres víztisztító (Ecology Park)

Tapasztalat, hogy általában ezt tortúrát a megbízók jelentős része manapság már nem akarja elvállalni, mivel jelentős idő-, pénz- és energiamennyiséget igényel, a sok idegeskedést nem is számítva. Ha valaki mégis ezt a nehezebb utat választja, akkor javaslom, hogy előtte keresse meg személyesen az engedély kiadásáért felelős illetőt és konzultáljon vele előzetesen, mert megint tapasztalat, hogy nagyon sok múlik a helyi hatóságok hozzáállásán is. Általában a személyes megkeresés nagyon sokat szokott segíteni.

Komposzt toalettek:

Compact composter

Clivus Multrum