Az ideális ház tervek fő jellemzője

Az ideális ház tervek fő jellemzője

Általános esetben úgy kezdődik egy tervezés, hogy mindenféle különböző ház tervek kerülnek eléd amiket egy darabig nézegetsz, mielőtt megbíznál valakit a tervezéssel. Ezek lehetnek akár típustervek, akár mások számára készített egyedi ház tervek. Egy viszont egészen biztos: nem rád vannak szabva. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor hosszas válogatás után veszel egy zakót/kosztümöt, ami végre jól áll és tetszik, de azért itt-ott lehetne kicsit jobb. Ha viszont egy profi szabónál rád szabnak egyet, akkor az minden tekintetben tökéletes lesz, mert mindenhol passzol, pontosan leköveti az alkatodat. A házad az a hely, ahol ideális esetben a legtöbb idődet töltöd, úgyhogy döntsd el, mennyire fontos az, hogy minden tekintetben passzoljon.

Minden feladatnak egy ideális megoldása van, a tervezés pedig egy igen sok tényezős egyenlet. így igazából csak egy terv lehet igazán, minden tekintetben jó neked. Ahhoz, viszont, hogy ezt megtaláld, el kell jutni idáig egy hosszabb-rövidebb folyamaton keresztül, vagy különböző előre elkészített tipizált ház tervek közül kell kiválasztanod a számodra leginkább megfelelőt. Attól függően, hogy milyen típus vagy, mennyire vagy vizuális, mennyire tisztán látod magad előtt, azt amit pontosan szeretnél, ez a folyamat lehet kissé elnyúló, vagy akár meglepően gyors is.

Azt sajnos én nem tudom megmondani előre, hogy melyik fajta ház lesz számodra az ideális. Ennek benned kell megérnie. Ha mindketten szerencsések vagyunk, akkor már a tervezési folyamat megkezdése előtt tudni fogod, de ha mégse, akkor együtt kell mérlegelnünk különböző szempontok alapján, aminek következtében te hozod meg a végleges döntést.

Az ideális ház tervek esetében rendkívül fontos tulajdonság, amit már feljebb említettünk, a személyre szabottság. Ennek nem feltétlenül kell azt jelentenie, hogy mindenféle fölösleges és drága dologgal kellene telepakolni. Sokkal inkább tudnám hasonlítani ahhoz, amikor egy konyhapult elkészítésénél figyelembe veszik a tulajdonos magasságát. Attól, hogy pár centivel magasabban, vagy alacsonyabban van a munkalap, még nem lesz nagyságrendekkel drágább egy konyhapult, viszont rengeteg kényelmetlenségtől, hátfájástól stb. tudja megkímélni a használóját. Ezt jelenti leginkább a személyre szabottság. Egy ház esetében sincs ez másképp, csak itt a nyílászárók mérete, a szobák mérete, a fürdők kialakítása, a közlekedők szervezése, burkolatok tudatos megválasztása, a fűtési rendszer stb. azok a pontok, amik a személyre szabottságot tudják formálni. Aki egyféle rendszert preferál és mindenhová azt akarja adoptálni, az nagyot téved, mert nincs olyan ami mindenkinek egyformán jó, ahogy étkezés tekintetében sem tud mindenki egyformán vegán, vagy húsevő lenni, már csak a szervezet különböző igényei miatt sem.

A ház tervek legfontosabb tényezője tehát ez volna, aminek nem csak a használója minden igényét kell tudnia kielégíteni, hanem a közvetlen környezetében rejlő lehetőségeket és adottságokat is, jól ki kell tudnia aknázni. Ez lehet a tájolás, a panoráma, a lejtés adta lehetőségek, valamint mindezek mellett meg kell felelnie a területre vonatkozó építési szabályzatnak, szerencsésebb esetben a kulturális környezetének is.

Építettem már házat típusterv alapján is (kenderház, amit eredetileg könnyűszerkezetesnek terveztek), de nagyon rossz volt látni, hogy a tervező aki adoptálta a tervet a helyszínre, az semmilyen szinten nem vette figyelembe a helyszín adottságait. Már önmagában azzal sokat lehetett volna javítani a helyzeten, ha megtükrözik, de egy 180 fokos elforgatással meg pláne. Így viszont a déli oldalra csak a fürdő szellőzőablaka került, a legnagyobb nyílászárók pedig nem a panoráma irányába, hanem a szomszéd házra néznek, a terepre illesztésről meg ne is beszéljünk. Az adoptálás költsége pedig annyi volt, mint ami egy rendes tervezési díj egy hasonló kaliberű házra. Mondjuk azt, hogy ez például azok közé a ház tervek közé tartozik, amit szívesen felvállalok, különösen, hogy a tervezéshez nem sok közöm volt. A kivitelezés költsége pedig nem volt kevesebb, mint egy az adott helyszínre tervezett egyedi házé.

Zárásképpen, ha ház építésben gondolkozol, ne sajnáld a pénzt az egyedi ház tervezésére, mert pár százezer forintnyi különbséggel a tervezési díjban hatalmasat lehet javítani a ház tervek minőségén és használhatóságán. Ez nyilván kihatással van az eladhatóságra is, ha az élet úgy hozná, de őszintén, tiszta szívből kívánom neked, hogy ne hozza úgy.