Ház tervezés valós szükségletekkel

Ház tervezés valós szükségletekkel

„Ismerd meg önmagad!” Ez volt kiírva a Delphoi jósda bejáratánál, nem véletlenül. Minden siker – így egy ház tervezés sikere is – nagyban múlik azon, hogy mennyire ismered magad, tisztában vagy-e a saját valós szükségleteiddel, a határaiddal és adott esetben hajlandó vagy-e tenni is azért, hogy túllépj rajtuk. Egy építkezés szinte mindig komoly pszichés tesztet is jelent. Mindig vannak váratlan és kezelendő helyzetek, amihez nagyon nem mindegy, hogy milyen attitűddel állsz hozzá. Ha viszont kellő bölcsességgel és megértéssel közelíted meg a váratlan helyzeteket, akkor olyan dolgokat meg tudsz valósítani, amire korábban magad sem gondoltál volna.

Ezen sorokat, amiket most itt írok nagyrészt saját személyes tapasztalataim, kisebb részben pedig olyan példák támasztják alá, amiket az építtetőim révén figyelhettem meg félig külsős szemlélőként. Mivel én is eléggé sokféleképpen viszonyultam egy-egy probléma megoldásához korábban, ezért van rálátásom arra, hogy mi az ami jobban működik és mi az, ami kevésbé. A legfontosabb talán az, hogy mire helyezzük a fókuszunkat. Ha a megoldásra, akkor ahhoz kapunk támogatást, ha a harcra, akkor azt erősítjük magunkban, függetlenül annak kimenetelétől, ami lehet pozitív, vagy negatív, de jellemzően inkább az utóbbi. A harcot nem feltétlenül a személyek ellen kell érteni, a másik fél lehet maga a probléma is. Úgy értem, hogy ha erőből akarjuk megoldani, akkor ne csodálkozzunk, ha ellenállást tapasztalunk. Egy falon is sokkal könnyebb átmenni, ha megkeressük az ajtót, mint erőből nekifutva…

A problémák már egy ház tervezés alatt is meg tudnak nyilvánulni. A leggyakoribb az szokott lenni, amikor az építtető egyik igénye ellent mond a másiknak, és ezt muszáj feloldani. Ebben az esetben választani kell a valós és a környezet által kreált igény között. Nem ritka az sem, hogy az egymásnak ellentmondó igények közül egyik sem valós. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a jelenlegi világunk valahol a tudat manipulációjáról és az erre létrejött iparról szól évtizedek, ha nem régebb óta. Az igényeink jelentős részét ők határozzák meg. Ha sikerül egyre inkább kivonni magad az ego/elme irányítása alól, akkor megfigyelheted, hogy egyre kevesebb ilyen igényed lesz és ez egészen a végletekig le tud csupaszodni. Egy ház építés első lépcsőfokaként a ház tervezés ennek elég komoly katalizátora tud lenni. Többször megfigyeltem olyanoknál, akiknek készítettem egy olyan tervet, ahol én egy jobban működő javaslattal álltam elő ahhoz képest, amit ők kértek és már eljutottunk az építési engedélyig, hogy később visszajöttek és mégis kérték az általam javasolt verziót. Ezekben az esetekben az történt, hogy felismerték, hogy az ego akarata helyett jobban járnak egy ésszerű megoldással, mivel a független külső szemlélő jobban látta a valós szükségleteiket. Ehhez persze az is kell, hogy a ház tervezés alapját a valós szükségleteik határozzák meg, ne az, hogy a tervező eladjon még ezt-azt pluszban. Kétségem nincs afelől, hogy hosszabb távon az első verzió működik.