Családi ház tervek alternatívái - hétvégi ház, vagy gazdasági épület

Családi ház tervek alternatívái – hétvégi ház, vagy gazdasági épület

Az építtetőim egy része olyan ház tervek készítése mellett dönt, ami kívül esik a belterületen. Ennek jellemzően vagy az az oka, hogy ki szeretne vonulni a természetbe, egy olyan környezetbe, ahol csend és nyugalom várja, vagy olyan gazdálkodó életvitelt folytat, ami csak külterületen lehetséges. Ritkább esetben előfordul – főleg Budapest vonzáskörzetében -, hogy csak ilyen helyen kap megfelelő áron telket. Az ilyen telkek jelentős részén nem lehet, vagy csak meghatározott méret felett lehet lakóépületet építeni, így sok esetben el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen egyéb ház tervek jöhetnek szóba.

Az övezeti besorolástól függően legtöbb esetben vagy gazdasági épület, vagy hétvégi ház jöhet szóba, ami nem minősül ugyan lakóépületnek, de minden további nélkül ki lehet alakítani úgy, hogy akként lehessen használni, így a gazdasági épület és hétvégi ház tervek sokaknak jelenthetnek érdemi megoldást a lakhatásra. Az ilyen ház tervek esetében jóval kevesebb előírásnak kell megfelelnünk egy lakóépülethez képest, mivel nem vonatkoznak rájuk olyan szigorú követelmények. Ennek köszönhetően a rájuk vonatkozó 27 százalékos ÁFA ellenére árban is versenyképesek tudnak lenni a családi ház tervek bekerülési költségével. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a fűtés terén még a régebbi jól bevált, költséghatékonyabb megoldások is működnek, nem feltétlenül kell kiépíteni az egyre drágább hőszivattyús rendszereket.

Az ilyen gazdasági épület és hétvégi ház tervek hátránya viszont az építési engedélyezési eljárás, ahol a környezettől függően sok esetben előfordul, hogy számos szakhatóságot vonhatnak be a folyamatba, akik mind-mind tudnak követelményeket támasztani az épület működését és elhelyezését illetően. Ilyenek lehetnek a környezetvédelmi/természetvédelmi hatóság, nemzeti parkok, vagy a vízügy, ha éppen kút fúrására van szükség egy védett vízbázis fölött. A családi ház tervekkel ellentétben itt minden esetben szükség van tűzvédelmi tervfejezetre is. A hétvégi házas és a külterületek sajátossága az is, hogy itt kevésbé jellemző a közműellátottság, úgyhogy alternatív módon kell biztosítani a szükséges közművek valamelyikét, vagy akár többet is. Ezek kevésbé szerencsés esetekben akár komoly költségnövelő tényezők is lehetnek.

A külterületre készülő ház tervek esetében van még egy nagy előny, mégpedig az, hogy ilyen helyen kevésbé kötik meg a tervező kezét a helyi építési szabályzatok, szabadabban formálható az épület. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem vagyunk tekintettel a tájegységre, vagy a természeti környezetre, de ide el lehet helyezni olyan épületeket is (pl. dombházat), ami nem feltétlenül illik bele egy kialakult településrész képébe. Az általam készített dombház jellegű ház tervek jelentős része például pont ezen okból kifolyólag külterületre készült. Nyilván vannak, akiknek ez problémát jelent – nekik érdemes még egyszer átgondolni – , másoknak lehetőséget a hálózattól való függetlenedésre, az előírások előli menekülésre, a saját elképzeléseik, életformájuk kevesebb korláttal történő megvalósítására. Amennyiben neked nem feltétlenül szempont a CSOK, a bejelentett lakcím és nem akarsz hitelt sem felvenni az építkezéshez, viszont vágysz egy olyan természetközeli környezetbe, amit még a kertváros sem tud megadni neked, akkor érdemes elgondolkodnod egy ilyen ház építésén.