Öko ház ökofaluban

Öko ház ökofaluban

Az öko ház tervezés és építés egy olyan terület ahol rendkívül sokféle emberrel lehet találkozni. Vannak köztük olyanok, akik nagyon komoly értékeket képviselnek és magas tudatszinttel rendelkeznek, ami egy komoly emberi minőséget is jelent egyben, de vannak olyanok is, akik látnak valami felületes információt az interneten, hirtelen megvilágosodnak, aztán ezzel akarják megváltani a világot, mindenféle szakmai alap és leginkább a szükséges alázat hiányával. Utóbbi csoportot nevezem hurráoptimistáknak. Az optimizmus alapvetően egy csodálatos dolog, hiszen nagy segítség, amikor az embernek nehéz időszakokon kell túllendülnie. A hurráoptimizmus viszont pont az ellentéte, ami képes nagy mélységekbe taszítani az ego által vezérelt személyt.

Az öko ház sok alázatot igényel, akár felújításról, akár építésről van szó. Nem elég az, ha valaki dolgozott már vályoggal, vagy szalmával, kenderrel, mivel egy jól működő öko ház esetében minden mindennel összefügg, ezért rendszer szinten kell azt kezelni. Ha csak egy összetevőt változtatsz meg és cserélsz ki egy nem megfelelőre a rendszerben, már elérheti azt, hogy ne öko házként működjön az épület. Ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni.

A másik nagyon fontos dolog, hogy aki nem érti az öko házak működését, az nem fogja tudni azt, hogyan lehet a mai előírásoknak megfelelve működő öko házat építeni. Sokan hiszik azt, miután megnéznek egy youtube videót, amiben valaki így vagy úgy épített valahol házat, akkor már ők is tudják hogyan kell építeni, és ezzel meg is fogják váltani a világot, mert mindenkinek erre van szüksége. Az persze már nincs a videóban benne, hogy milyen előkészületei voltak az építkezésnek. Ha esetleg különleges anyagokról van szó, akkor azt milyen vizsgálatok és tesztek előzték meg, esetleg ezek a vizsgálatok kiterjedtek-e más éghajlatokon uralkodó körülményekre is…Szakemberként, úgy, hogy ezt tanultam is nem kevés ideig, majd szereztem nem kevés gyakorlatot – amiben akadtak kellemetlen tapasztalatok is -, még így sem tudunk mindig minden tényezőt előre megjósolni. Egy nagyon jó példa erre a kenderrel kapcsolatos fejlesztések folyamata a Kenderház Magyarország keretein belül, ahol rengeteg kísérletet kellett elvégezni, mire összeállt egy jól működő rendszer és még ott is sokféle szempontot kellett aztán annak érdekében ütköztetni, hogy ez még hatékonyan építhető is legyen és ezáltal életképes alternatívát nyújtva a jelenlegi piaci körülmények között.

Szép dolog életben tartani a régi technológiákat és megvan annak is a helye. Ilyenek például a felújítások, ahol nem mindegy hogyan nyúlunk hozzá egy meglévő épülethez. Ahhoz viszont, hogy valós alternatívaként jelenjenek meg az építőiparon belül ökologikus szemléletű technológiák, az szükséges, hogy azok ki tudják szolgálni a jelenlegi a tendenciákat és a költségek tekintetében is életképesek legyenek. Hiába ökologikus és szép dolog az építőanyagok helyszíni gyártása, ha nincs aki ezt megfizesse és főleg biztosítsa a folyamatos megfelelő minőséget. Ezt úgy írom le, hogy kipróbáltuk, aztán rájöttünk, hogy olcsóbban tudjuk megvenni a jobb minőségű üzemben előállított anyagot, ami semmivel nem tudott kevesebbet, mint a mienk. Miért van ez így? Talán azért, mert aki hosszas fejlesztési időt, pénzt és energiát nem kímélve kialakított egy jól működő gyártási folyamatot, az előrébb jár a hatékonyságban, mint az aki most kezd neki, vagy beleragadt egy bizonyos régi rendszerbe és nem fejlesztette továbba az újabb igényeknek megfelelően. A hosszas fejlesztési idő pedig nem kevés szaktudást (és szakembert), türelmet és alázatot igényel szemben a hurráoptimista hozzáállással, ami leginkább az ego pillanatnyi terméke, ebből kifolyólag rengeteg lehetséges buktatóval. A két hozzáállást mélyebben megfigyelve lehet látni, hogy míg az egyik minél több buktató kiiktatásával egy jól működő rendszer létrehozására irányul, amit aztán az emberek széles köre használhat, addig a másik az ego azon vágyára, hogy megmutassa, ő mennyire különbözik a többi embertől, akikhez képest ő felsőbbrendű és ebből kifolyólag, akiknek ezzel irányt is kíván és kell mutatni.

Nem mindegy tehát, hogy milyen motivációval indulunk neki. Pénzt mindkettővel lehet keresni, de míg az egyik az ego-t szolgálja, addig a másik jó esetben sok embert segít hozzá jóval szélesebb körben egy ökologikus szemléletű lehetőséghez, anélkül hogy extra kockázatot kelljen vállalnia. Utóbbi ráadásul intenzív csapatjáték. Próbáltam mindkettőt, így biztosan mondhatom, hogy az alázat és a közös munka nagyobb – és nemesebb – célért sokkal jobban működik.