Öko házak

Öko házak – dombház belseje

Öko házak tervezésével és kivitelezésével szerzett tapasztalataim alatt volt lehetőségem látni, hogy miért választják az emberek ezeket az építési módszereket. Vannak, akik tudatosan keresik a mai megszokott építési rendszerek barátságosabb alternatíváit, de vannak olyanok is, akik valamiféle régi emlékekből fakadó a realitásokat nem túlságosan figyelembe vevő romantikus vágyképeket kergetnek. A magam részéről mindkét csoportnak szoktam segíteni. Az elsőnek a megvalósításban, a másodiknak abban, hogy a realitások közé helyezzük a vágyakat.

Akik eleve tisztában vannak az öko házak velejáróival, azoknak elsősorban abban szoktunk segíteni, hogy optimalizáljuk az egyéni igényeikhez, és javaslatokat teszünk a az egész komplex rendszer finomítására a tervezési-, vagy kivitelezési folyamat során. Ez azért nagyon fontos, mert – mint azt már több cikkben leírtuk – nagyon ismerni, kell, hogy egy-egy paraméter megváltoztatása milyen kihatással van az egész rendszerre vonatkoztatva. Kis túlzással élve ezen állhat, vagy bukhat az egész építkezés is, de minden esetre komoly helyreállítási költségeket jelenthet egy-egy át nem gondolt változtatás. Ez abból adódik, hogy az öko anyagok valamivel kényesebbek, mivel nem az univerzális felhasználhatóság volt az elsődleges szempont a fejlesztésüknél. Fontos azt is tudni, hogy melyik anyag milyen kompromisszumokkal jár, mert nagyon nem mindegy, hogy az építtető milyen tulajdonságokat és járulékos tevékenységeket hajlandó bevállalni, így a kiválasztásnál az is számít, hogy kinek mi fér bele az életébe.

A másik csoportot viszont azért érdeklik az öko házak, mert valamiért megragad a tudatukban az, hogy az ember ezeket egyszerűbben, akár saját kézzel is meg tudja építeni, mint ahogy az régen is történt. Részben a fent leírtakból fakadóan, részben pedig azért, mert korunk igényei jelentősen megváltoztak az épületekre vonatkozó előírások miatt. Ennek valójában az ellenkezője igaz. Az a tapasztalatom, hogy legtöbbször még a jó képességű szakembereknek is komoly kihívást jelent egy-egy ökoház megépítése, mert önmagában meghaladja a tudásukat. Ez nem azt jelenti, hogy bármi probléma lenne velük, inkább azt, hogy a jelenlegi képzés nem tanítja meg az öko házak építéséhez szükséges információkat, praktikákat. Ezeket szinte csak a gyakorlatban lehet elsajátítani, ahhoz pedig kell egyféle alázat, mert nem lehet azonnal elkérni a megismeréshez szükséges többletmunka idejének a díját. Így ez egyben egy szűrő, is az emberek minőségére vonatkozóan. Visszatérve a második csoportra, teljesen megértem hogy az emberek azt veszik természetesnek, hogy maguk is meg tudják teremteni az életterüket, mert hosszú évszázadokon, esetleg évezredeken keresztül ez volt és így bele is égett az emberek tudatába. Az emberekben benne van, hogy ez lenne a normális, de sajnos ez a mai igények és keretek között nem így működik.

A mi feladatunk viszont az, hogy a mai igényekhez és jogszabályi környezethez mérten a lehető legjobb megoldást biztosítsuk az öko házak építtetői részére.