Kis moduláris ház típusterv - kenderből 1.

Kis moduláris ház típusterv – kenderből 1.

A rendszerváltás előtti időszakban települések komplett utcái épültek meg ugyanazon jól átgondolt ház típusterv alapján. Ez számomra egy nagyon szimpatikus hozzáállás volt, mert még nem arról szóltak az ilyen építkezések, hogy kinek nagyobb az egója, ki engedhet meg magának többet, mint a szomszédja. Ezek az épületek még rendkívül jól átgondolt, többnyire esztétikus megjelenésű házak voltak, amiket arra érdemes szakemberek terveztek. A tervezési folyamat során még nagyobb hangsúlyt kaptak a tradícionális tervezési alapelvek, amelyek kellően figyelembe vették a gazdaságos megvalósíthatóságot is. Mindent összevetve egy rendkívül racionális megoldás volt, tömegeket lehetett vele a szabályozott építkezés felé terelni, aránylag gyorsan. De mit jelent egy ház típusterv napjainkban?

Kis moduláris ház típusterv - kenderből 2.

Kis moduláris ház típusterv – kenderből 2.

Az utóbbi években kormányzati szinten is próbálkoztak családi ház típusterveket tartalmazó gyűjtemények létrehozására, mivel a fent leírt korábbi tapasztalatok igen kedvezőek voltak. Az utóbbi időben viszont inkább arra való egy ház típusterv, hogy egzakt paraméterekkel ki lehessen számolni, vagy be lehessen mutatni a bekerülési költségeket. Én magam is készítettem hasonló céllal több típustervet, viszont azt kell mondjam, hogy egy sem épült meg abban a formában. Miért? Mert akik ilyet szerettek volna, azok mindig változtattak rajta annyit, amennyitől már nem lehet típustervnek nevezni. Az emberi igények változtak, amihez még sok esetben a helyi építési szabályok által előírt nagyon pontos paraméterek is hozzájönnek – mivel ez is jelentősen szigorodott az utóbbi 15-20 évben -, így egy típusterv helyszíni adaptálása is komoly munkát igényel, ami már nem feltétlenül kerül sokkal kevesebbe, mint ha nulláról terveznénk meg a házat.

A Budakalászon általunk épített kenderház esetében is egy ház típusterv volt a kiindulási alap, amit a helyszínre adoptált a tervező. Ami információ visszajött hozzánk, az nagyon érdekes volt, mert ott a szakági tervező kollégák elmondása szerint – akik egyébként szövetkezeti tagjaink – annyiba került a tervezés, amennyiért akkoriban mi egy komplett tervet elkészítettünk nulláról indulva. Mindezeket összegezve, a típustervek az eredeti céljukat tekintve nagyon hasznosak voltak, de a jelenlegi igényekhez szerintem kevésbé igazodnak.