Kenderház tervezés - kétlakásos ház terve

Kenderház tervezés – kétlakásos kenderház terve

Egy kenderház tervezés során sokkal több dologra kell odafigyelni annak érdekében, hogy a ház ténylegesen kenderházként tudjon működni. Az intenzív páraszabályzás és a nedvességtartalom hatására kialakuló jóval nagyobb hőtároló kapacitás könnyen elveszhet, ha a tervező nem a megfelelő anyagokat, felületkezeléseket, rétegrendeket, burkolatokat alkalmazza. A mész jelenlétéből fakadó agresszív környezet ellen nagy figyelmet kell fordítani a korrózióvédelemre is, amely a fém szerkezeteket/kapcsolóelemeket érinti. Faváznál ügyelni kell az esetleges dilatációs mozgások lehetségessé tételére, illetve figyelni kell a fa nedvességtartalmának folyamatos változásából adódó esetleges mozgásokra.

Mivel már kenderház tervezés és építés is van mögöttünk, valamint a fejlesztéseket is végigkísértük, ezért volt alkalmunk sok-sok tapasztalatot gyűjteni a témában. Ez különösen a kísérletekre/tesztekre igaz, ahol relatíve rövid idő alatt derül ki nagyon sok olyan probléma, aminek megtapasztalásához házépítések során kellene keresztülmennünk.

Egy kenderház tervezés esetén különös figyelmet kell fordítani a vázszerkezet (fa vagy vasbeton) kiosztására, megfelelő méretezésére, mivel a kender az önmagában nem teherhordó szerkezet. Nagyon fontos, hogy a méretezésnél a kenderbeton nedves súlyával kell számolni, mert – még ha csak átmenetileg is – plusz terhet jelent a teljes kiszáradás időpontjáig. Különös figyelmet kell fordítani az az építéstechnológiai megvalósíthatóságra is. Amennyiben helyszíni keverésre/bedolgozásra is szükség van, akkor figyelni kell arra, hogy mindenhol legyen elegendő szabad nyílás a kenderbeton bejuttatásához, és aki a munkát végzi, az is rendesen odaférjen. Nyilván ezek egy részét a kivitelezés során is lehet kezelni, de sokkal jobb és egyszerűbb – és nyilván valamivel kevesebb pénzbe is kerül – ha már a tervezés folyamán gondolunk ezekre.

A kenderház tervezés – mint minden más ökoház tervezés – jó értelemben kicsit eltér a többi „normál” tervezéstől. Az a tapasztalat, hogy aki már eljut odáig, hogy kenderből építkezzen, elfogadva azt, hogy nem feltétlenül olcsóbb, mint a többi építési forma, az mind értelmi oldalon, mind a tudatszint oldaláról keresztül ment egy fejlődésen. Akiknek már fontosabb az, hogy folyamatosan természetes anyagok vegyék körül és ezért hajlandó némi plusz pénzt és/vagy figyelmet beletenni, azokkal könnyebb együtt dolgozni is, mert nekik már sok alapvető dolgot nem szükséges elmagyaráznom.