Családi ház tervezés

Családi ház tervezés – itt is jól ment minden

Sok építésznél, főleg nagyobb irodáknál a családi ház tervezés, mint feladat, nem túl előkelő helyet foglal el. Valahol érthető, mert arányaiban sokkal több munka van vele, sokkal több a változtatási igény, és a munka mennyiségéhez képest jóval kevesebbet is lehet érte elkérni, mint a nagyobb projektekért. Mégis van egy semmihez sem fogható szépsége a feladatnak. Adott egy család, aki – sok esetben élete legnagyobb befektetéseként – eldöntötte, hogy új otthont teremt magának. Mivel ideális esetben egy ember egyszer tesz ilyet az életben, ezért szeretné, hogy tartósan örömét lelje benne. Találnak egy szakembert, akit – ha jól teszi a dolgát – teljesen beengednek a mindennapjaikba. Ez egy nagyon intim kapcsolat, így komoly felelősséget is jelent.

Egy családi ház tervezés során sokkal érzékenyebben kell kezelni az igényeket, mivel itt a legtöbb esetben egy élet munkájáról döntenek, akár előre is (pl. hitel esetén). Éppen ezért sokkal több finomhangolást igényel. A tervezőnek nemcsak az aktuális igényeket kell tudnia előre látni, hanem a későbbieket is, hogy mi lesz a ház sorsa, 5-10, vagy akár 20-30 év múlva. Éppen ezért itt nem árt némi bölcsesség, élettapasztalat, realitásérzék. Ezt különösen akkor kell gyakorolni, amikor a megrendelő oldalon „evés közben jön meg az étvágy”. Itt nagyon határozottan kell józanságra inteni, mert akár az egész építkezés sikere úszhat el a túlhizlalt költségvetésen.

Saját példámból kiindulva figyelembe kell venni azt is, hogy mennyit fejlődik egy ember 5-10 év alatt és ez mennyiben jelenik meg az igényekben is. Sokszor egy-egy külső esemény vagy belső szintlépés hatására drasztikusan megváltoznak az ember szükségletei, ami akár az ingatlan eladását is magával hozhatja. Egy ilyen esetben nem mindegy, hogy mennyire eladható/kiadható az épület és mekkora benne az a hozzáadott érték, ami kelendővé, mások számára is kívánatossá teszi. Ezt persze az építtetőnek érzelmi oldalról – teljesen érthető okokból – nem könnyű elfogadni a tervezési fázisban, mégsem árt számolni vele.

Ha egy aránylag jó helyen lévő ház valamilyen szempontból különleges, akkor az sok esetben a piaci értékében is jobban megjelenik, mint amennyivel magasabb a bekerülési költsége, de ennek könnyen az ellenkezője is előfordulhat. A családi ház tervezés során így azt is mérlegelni kell, hogy az adott helyre érdemes-e egyáltalán különleges házat tervezni, vagy nem. Megtérül-e a befektetett többletenergia, többletköltség, vagy nem. Ha igen, akkor mennyi idő alatt? Várható-e a telek későbbi jelentős értékemelkedése (pl. agglomerációban), vagy nem? Sokszor ezt már az építési telek környezetét látva érezni lehet, a környező épületeknek és a bennük lakó embereknek köszönhetően.

A használat módját tekintve sem mindegy, hogy mit tervezünk. Vannak akiknél szempont az, hogy később ne kelljen foglalkozni vele, mások viszont szívesen festegetik, gondozzák a házat. Megint mások pedig szívesen megfizetnek valakit, hogy karbantartsa az épületet. Ezeket viszont mind előre kell tudni/látni.

Egy családi ház tervezés sikeressége tehát leginkább az építtető és a tervező együttes bölcsességén múlik, aminek feltétele az érzelmek valamilyen szintű uralása is a tervezési folyamat során.