Modern ház terve - Tahi Tervező: V.B.

Modern ház terve – Tahi Tervező: V.B.

Ritkán fordul elő, hogy kifejezetten modern ház terveket kérnek tőlem, mert a megkereséseim jelentős része inkább valamilyen szempontból különleges, átlagostól eltérő házak iránti igényekről szólnak, de azért néha, főleg kollégák/ismerősök megtalálnak ilyennel is. Szívesen meg szoktam nekik csinálni, már csak a jó kapcsolat miatt is, és mert nekem is is jólesik néha mást is tervezni, mint amit legtöbbször kérnek, de azért itt is a mérték az érték. Nem nagy kihívás, mint ahogy egy profi, képzett jazz zenész is bármikor tud rockot, vagy bluest is játszani, ha épp egy ilyen formációba hívják. Igazából az a lényeg, hogy maga a ház jól működjön, a többi már csak öltöztetés, finomhangolás kérdése.

Modern ház terve - Csepel (átalakítás) Tervező: V.B.

Modern ház terve – Csepel (átalakítás) Tervező: V.B.

A tervezési alapelveket természetesen ebben az esetben is tartom. A kifejezetten modern ház tervek esetében is ugyanolyan fontos a hőtárolás, a szoláris nyereség, az árnyékolás, a lehető legalacsonyabb fenntartási költségek ésszerű bekerülési költség mellett, mint a többi általam készített terv esetében is. Természetesen itt is lehet használni akár természetes anyagokat is, amennyiben arra van igény. Pár éve egyik régi baráti házaspár pont ilyen igénnyel állt elő.

Az utóbbi években, mivel megtalálnak kivitelezési ajánlatkérésekkel is, lehetőségem volt sok más tervező által (jellemzően minimalista stílusban) készített kifejezetten modern ház terveket átvizsgálnom.

Modern ház terve - Bp. 13. ker. Tervező: V.B.

Modern ház terve kenderből – Bp. 13. ker. Tervező: V.B.

Sajnos azt látom, hogy a legtöbb esetben ez kimerül az aktuális formai trendek szolgai követésében tekintet nélkül a ház optimális működésére és a megvalósíthatóság költségeire, amelyek adott esetben előfordul, hogy 30-40%-kal is túllépik azt amiből meg lehetne valósítani (pedig a kolléga neve mögött ott volt a DLA – ami jelen esetben valószínűleg csak néhány plusz egyetemi évet jelent…), ha lenne egy kis kivitelezési tapasztalat, valamint alázat a szakmát illetően, vagy egy kicsivel több időt fordítanak rá. Sokszor ennyi is elég, hogy nagyságrendileg jobb eredmény jöjjön létre. Több ilyen munka is volt néhány évvel ezelőtt, amikor egy-egy kivitelező kollégának terveztem. Azért volt jó, mert velük úgy tudtunk kifejezetten igényes, minden tekintetben modern, minimalista házat tervezni, hogy az alapvető dolgokban egyetértettünk és nem bonyolítottuk túl, mert mindkét fél tisztában volt az árakkal, a technológiákkal. A mai árak mellett még így sem könnyű felépíteni egy házat, de gondoljunk bele, hogy erre még jöhet 30-40% is pluszban ha nincs jól átgondolva.