Kaláka?

Kaláka?

Épül a pince 2014-03-04

Minden tervezési megkeresést azzal szoktam kezdeni, hogy megkérdezem, hogy mekkora házat akarnak mekkora összegből. Ez azért van, hogy lássam, mennyire reálisak az elképzelések és aztán segítsek meghatározni a megfelelő további irányt. Amikor sok esetben kiderül, hogy nem áll még rendelkezésre a megfelelő összeg, néhányan azzal „védekeznek”, hogy majd van családtag/ismerős, aki segít, vagy meredekebb elképzelés esetén, majd kalákában építkeznek. Nos az előző kettő is csak nagyon kevés esetben működőképes, de az utóbbit még nem láttam a mai keretek között megvalósulni, pedig elvileg lehetséges lenne. Miért? Sokat meditáltam rajta, de rájöttem.

Nézzük meg mi kellene a kalákához:

  • Szabad idő – kérdés, hogy a jelenlegi megélhetési költségek mellett melyikünk tudja vállalni, hogy házanként 3-6 hónapot teljes munkaidőben ingyen dolgozik?
  • Alázat – aki beáll segíteni egy építkezésre – főleg szakképzetlenül – az alá kell rendelje magát egy olyan szakembernek, aki irányítja az építkezést.
  • Ellátmány (étkezés) sok hónapon keresztül napi 4-5 ember étkezését kell tudni biztosítani
  • Szakértelem – kell valaki, aki érti, hogyan kell felépíteni egy házat és ő is „ingyen” hajlandó részt venni az építkezésben, mivel manapság korrekt kivitelezőt találni sem könnyű, aki pénzért dolgozik, bele lehet gondolni, hogy ki lenne hajlandó erre… Bizonyos munkafázisokat ráadásul csak igazolható szakképesítéssel rendelkező ember végezhet (pl. gépészet, villanyszerelés, kémény, szerkezetépítés stb.)
  • Türelem – Mi van, ha mire sorra kerül az én házam, addig 10-15 másikat kell felépítenem, mert addigra éri el a befektetett munkám értéke a teljes ház munkaértékét. Ha már az „én” házam felépült, akkor utána már a lelkesedés is alább hagy.
  • Fizikai kondíció – Aki kalákában gondolkodik, annak javaslom, hogy előbb menjen el 1-2 teljes napot építkezésre dolgozni, hogy kipróbálja mennyire neki való.
  • Építőanyag – Ez jelen esetben egy építkezés bekerülési költségének kb. a 60-70%-át teszi ki.

Amikor legutóbb ilyen csapattal találkoztam, akik ebben gondolkodtak, már azon összevesztek, hogy kinek a háza épüljön először (hozzáteszem, hogy szerintem még az építőanyaghoz szükséges összegek sem álltak rendelkezésükre).

Végkövetkeztetés: ez az építkezési forma nem a jelenlegi átlagos, túlhajszolt, egoista, irodai munkához szokott embernek, valamint sok előírásnak megfelelő lakóházakhoz való. Természetesen működhet, de aki már olyan szintet elért a személyes fejlődésében, hogy ezeket ledolgozta magában, az általában meg tudja teremteni azt az összeget, ami egy korrekt kivitelező általi munkavégzéshez szükséges.