Parasztház (családi ház) építése természetes anyagokból

Autonóm ház külterületi telken

Az utóbbi évek, különös tekintettel az elmúlt hetekre/hónapokra eléggé megkavarták a lehetőségeket a hálózatról való lecsatlakozást és az önellátást illetően. Gondolok itt elsősorban az energetikai előírások szigorítására, ami önmagában nem egy rossza dolog, csak a gépészetre vonatkozó része nehezíti meg a dolgunkat, illetve a napelemes rendszerek hálózatra való visszatáplálásának lehetőségét is úgy tűnik, hogy elvesztettük, mivel 2024-től már EU szinten nem fogják engedélyezni. Aki viszont ilyesmiben gondolkozik, azért ne veszítse el teljesen a kedvét, mert ez igazából annyit jelent (egyelőre némi többletköltség mellett), hogy a meglévő működő rendszereket kell sokkal inkább finomhangolnunk…

Óriási szerencse, hogy a sokéves tapasztalatainkból adódik össze sok olyan megoldás, ami már ki van próbálva megépült házaknál. A vízre vonatkozóan legegyszerűbb a fúrt kút – ami ha igazak a hírek, akkor a háztartási jellegű felhasználáshoz 100 m mélységig hamaraosan engedély sem fog kelleni -, vagy az esővízkezelő rendszer. Akit ez utóbbi érdekel itt utánaolvashat.

Az elektromos ellátásra vonatkozóan az utóbbi években az akkumulátor technológia hatalmas fejlődésének köszönhetően már sokkal kézzel foghatóbbá vált a háztartási méretű energiatárolás lehetősége, mint akár 10 éve (akkor is már volt, aki meg tudta oldani). Van olyan cég, aki maga építi meg cellákból az energiatároló rendszert (ami természetesen bármikor bővíthető) sokkal kevesebbért, mint ha valaki készen megvásárolja azt.

A fűtést illetően jelenleg a fafűtés okos elhelyezésével oldható meg leginkább költséghatékonyan ez a kérdés, de természetesen anyagiak függvényében vannak más megoldások is, amelyek bonyolultabbak. Rengeteget jelenthet viszont ha építészeti eszközökkel optimalizáljuk a ház szoláris nyereségét.

A nyári hőérzetet eddig is jól tudtuk kezelni a nagy tömegű szerkezetek beépítésével és a tájolásnak megfelelő árnyékolással, valamint a nyílászárók méretének optimalizálásával.

A szennyvízkezelésre vonatkozóan már sok éve működnek az eleveniszapos szennyvíztisztító kisberendezések, amelyek minden jelenlegi szabványnak és előírásnak megfelelnek.

A fentiek kizárólag lakóépületekre vonatkoznak, de vannak olyan helyek (pl. hétvégi házas övezetek), ahol a szabályozás is sokkal megengedőbb.

Autonóm házat építeni tehát ma is lehetséges, csak sokkal összehangoltabb munkát igényel, mint régebben.