Ez már a kész kenderház, de még tereprendezés előtt

Ez már a kész kenderház, de a tereprendezés még hátra van

Idén nyáron adtuk át ezt a kenderházat amit Budakalászon építettünk. Ez az első olyan kenderház kivitelezésünk (generálkivitelezés), amit már szigorúan immár családi vállalkozás keretein belül vittünk végig. Magát az építési rendszert a Kenderház Magyarország (New Hemp) biztosította, a tervet egy külsős tervező készítette, aki az építtető kérésére tervezte át a házat hagyományos téglaházról kenderházra. Ebben a Kenderház Magyarország szakembergárdája volt a segítségére. Sajnos így is maradt néhány hiba, de a rendszer ismeretében ezt elég jól tudtuk korrigálni.

Az épület tartószerkezetét vasbeton pillérváz adja, ezek közé lett vázkitötő szigetelésként betöltve a kenderbeton, amit jelen esetben még csúszózsalus technológiával, rétegenkénti tömörítéssel készült. A falak 49.5 cm, a födém 45 cm vastag kenderbeton szigetelést kaptak. A tető előregyártott szegelemezes rácsostartó volt. Itt elmondtunk pár imát a tervezőért, mert a 30%-os lejtőn nem tudott feljönni a nyergesvontató.

Pillérváz és tetőszerkezet

Pillérváz és tetőszerkezet

Ettől sajnos előre féltem, de a tetőszerkezet tervezője sajnos nem volt hajlandó vízszintesen toldani a rácsostartót. Így kellett szereznem egy hosszú platós autót, amivel az utolsó 150 m-en fel tudtuk vinni a helyszínre.

Különös figyelmet kellett szentelnünk – mint minden kenderház kivitelezésnél – a fém kapcsolóelemek és szeglemezek korrózióvédelmének. Ez egy külön kutatást, teszteket és utánajárást jelentett a Kenderház Magyarország részéről. Kevesen tudják, hogy az agresszív környezet miatt ez mennyire kulcsfontosságú kérdés. Nagyon fontos, hogy itt minden anyag úgy lett beépítve, hogy előtte le lett tesztelve, és az építés közben is többször volt minőségellenőrzés, ami a kalibrálást is magában foglalja. A falba telepítve lettek páraszenzorok, amivel folyamatosan figyelni lehet a különböző mélységekben zajló folyamatokat a használat alatt is.

Kenderfal készítése

Kenderház – Kenderfal készítése

A kivitelezés 2021. június közepén kezdődött, és idén, 2022. július közepén tudott az azóta 3 gyermekes család beköltözni.

A generálkivitelező a Kender-Terv Építő Kft. volt.