A bejelentési eljárás, építési engedélyezési eljárás és a hatósági eljárások módosulásáról

A napokban az első aktuális tervek kapcsán sikerült utánajárnom a most nagy felfordulást kavart építési törvényben történt változtatások első hatásainak, amely a legtöbb építtetőt érinti. A CSOK pontos feltételeit még nem ismerjük, az építési törvény és eljárásbali változások jogszabályai viszont már elérhetőek. Ez a kettő együtt merőben átalakíthatja a családi ház építési trendet. Nagyobb összegben mernék fogadni, hogy a következő pár hónapban még módosítani fogják, mert sok tekintetben nincs harmóniában a jelenlegi jogszabályokkal így jónéhány tisztázandó kérdést vet fel. A kérdéses jogszabályok: 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet és a 1997. évi LXXVIII. törvény Ez utóbbiból főleg a 13. § és a 33./A§ az ami érint minket. Az én olvasatomban (hatósági kollégákkal egyeztetve, akik szintén csak értelmezni próbálják még az új jogszabályokat) a következők  legnagyobb változások: 300 m2 alatti családi házak esetében egyszerű bejelentési eljárás az építési engeélyezési eljárás helyett.

 • Ugyanúgy kell dokumentációt készíteni, mint az engedélyeztetési eljárásnál, csak más a tartalma, ahol inkább a környezetbe illetsztést kell dokumentálni az eddigi műszaki tartalom helyett – így gyakorlatilag új értelmet kap a kiviteli terv, mert immár megkerülhetetlenül muszáj lesz olyan tervet is készíteni, amiből meg lehet építeni a házat
 • A helyi építési szabályzatnak csak bizonyos elemeit kell figyelembe venni:
  • az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét,
  • az építési telek megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát,
  • az építési telek szabályozási vonalát és
  • az építési telek beépítési módját vagy építési helyét
  • Ez azért lesz érdekes, mert korábban sok helyen már lapostető, vagy zöldtető miatt is tervtanácsi véleményezést kellett kérni és sok helyen még a tető hajlásszögét is meghatározták. Ezzel a rendelkezéssel szinte teljesen hatályon kívül helyezték a településképet védő szabályozásokat, ami egyébként sok helyen kicsit túl volt szabályozva, ennél viszont érdekesebb, hogy még a Világörökség részét képező területeken is csak a fenti előírásokat kell figyelembe venni. Ez utóbbi már inkább aggasztó, mert mindannyian tanúi voltunk a tüzépbarokk és a “wanna be” mediterrán palazzók korszakának, amit most egyre inkább felváltott a minimál… Bele sem merek gondolni, hogy pl. Hollókő esetében ez mit jelenthet… Közben itt a Magyar Építész Kamara közleménye ezügyben: http://www.mek.hu/index.php?id=43241
 • A bejelentési eljáráshoz nem lesz szükség szakági tervekre, de geodétára viszont annál inkább, mivel a jogszabály szerint nem csak a saját telkünk terepviszonyait kell igazolnulnk, hanem a környező telkekét is (itt egyetértek Koós kollégával aki szerint elég lett volna a szomszéd telekhez való terepcsatlakozást dokumentálni).
 • Sokkal nagyobb jelentősége lesz viszont a kivitelezési tervnek, mert így már annak hiányában már nem lesz olyan terv, ami alapján meg lehet építeni a házat.

Jelenleg ez a helyzet, de szerintem érdemes folyamatosan figyelni, mert biztos vagyok benne, hogy hamarosan lesznek változások/kiegészítések.

Archívum
Kategória
Visszahívás kérése

Kapcsolat

 

* kötelező mezők

License
All Rights Reserved