Hogyan csinálhatunk egy kockaházból hollókői parasztházat? – Így

Parasztház felújítás/átalakítás terve - Hollókő - utcai oldal

Parasztház felújítás/átalakítás terve – Hollókő – utcai oldal

Egy évekkel ezelőtti történet kezdett el valósággá válni az elmúlt hetekben, amikor édesanyám egyik régi kollégája, aki hollókőről származik megkeresett, hogy egy pályázathoz  készítsem el a házuk átalakításának tervét. A meglévő ház egy tipikus 50-es 60-as évekre jellemző vályog kockaház, ahol az volt a cél, hogy a lehető legkevesebb bontással a legkedvezőbb eredményt kaphassuk. 

A helyszínen megvizsgáltuk a házat, és a statikus is úgy találta, hogy jó állapotban van, tehát inkább tartsunk meg amit lehet. Ez természetesen a költségvetésre is jó hatással lesz. Így történt, hogy az ház alapterülete háromnegyedének megtartása mellett döntöttünk közösen a kétirányú bővítés mellett úgy, hogy a pályázatban előírt feltételeknek legyen elég az alapterület, de a helyi építési szabályzat előírásait se lépjük túl.

Parasztház felújítás/átalakítás terve - Hollókő - kert felőli oldal

Parasztház felújítás/átalakítás terve – Hollókő – kert felőli oldal

A tervet igyekeztünk úgy kidolgozni hogy a vályogház előnyeit megtartsuk, de a mai energetikai követelményeknek is minden tekintetben feleljen meg. A funkciót tekintve még a végleges verzió a pontos pályázati kiírástól függ (amit még nem írtak ki), de gyakorlatban a terv már készen van, csak a pályázat szerinti apró módosításokra vár.

A terv szerint a lakó funkció megtartása mellett a falusi turizmust, azon belül is olcsó szálláshelyként a bakancsos és a biciklis turistákat szolgálja ki az épület, amelyen belül három önálló 2+1 ágyas szobát alakítottunk ki, ahol természetesen mindegyikhez önálló vizesblokk tartozik. a szobák egy nagy konyha-étkezőből nyílnak, amely közösségi térként is funkcionál.

Falusi ház átalakítása/felújítása - Hollókő - ez a kiindulási alap

Falusi ház átalakítása/felújítása – Hollókő – ez a kiindulási alap

Az alsó szinten maradt a pince, valamint helyet kapott egy zárt nyárikonyha is, amely adott esetben önálló lakrésszé is alakítható. Szintén az alsó szinten oldottuk meg a helyi építési szabályzatban előírt 2 fedett parkolót is, mivel a telken szabadon csak egy jármű helyezhető el. A fedett parkolókat viszont úgy alakítottuk ki, hogy adott esetben egy fedett közösségi tér is funkcióját is betölthessék, ahol kemencés sütések, nemezelések, vagy más hasonló tevékenységek is végezhetőek.

Archívum
Kategóriák
Visszahívás kérése

Kapcsolat

 

* kötelező mezők

License
All Rights Reserved