Családi ház tervezés
Családi ház tervezés – egy vízióval kezdődik

Ezt a bejegyzést azért írom, mert még mindig sokan úgy gondolják, hogy egy családi ház tervezése abból áll, hogy megbíznak egy építészt, aki mindent megtervez és amint megvan az engedély, már lehet is építkezni. Ez pár éve még így volt, de mostanra már a hatályos jogszabályok egyre kevésbé teszik lehetővé, ami nem is feltétlenül baj. Mi szükséges még a háztervezéshez a tervezőkön túl?

Eleve minden esetben javasolt egy talajmechanikai szakvélemény készítése, amiből megtudhatjuk, hogy mire érdemes méretezni az alapozást, milyen elmozdulásokra, süllyedésekre lehet számítani. Ez jó esetben behozza az árát azzal, hogy kevesebb vasalás kell az alapba, rosszabb esetben jelentős többletköltséget eredményez, viszont komoly károktól menti meg az épületet. 10-15%-nál nagyobb lejtés esetén mindenképpen szükséges rétegvonalas helyszínrajz, mivel az engedélyezési  terveken fel kell tüntetni a rétegvonalakat, de egyébként is érdemes egy geodétával kitűzetni a telek pontos helyét a szomszédokkal való vita elkerülése és a ház telken belüli pontos elhelyezése érdekében. Ez utóbbiakat érdemes egyszerre végeztetni.

Egy átlagos családi ház tervezés esetében is szükség van minimum két de inkább három szakemberre: építészre, statikusra és engedélyezési tervhez még szükség van tűzbiztonsági tervezőre is, mivel a tűzvédelmi tervfejezetet egy ideje már csak az készítheti el, aki ilyen jogosultsággal rendelkezik. Természetesen nem árt, ha van még épületgépész tervező és elektromos tervező is, mivel pontos költségvetést akarunk a szerződés mellé, az ilyen szakirányú tervek nélkül csak saccolni lehet, ami nem mindig sikerül, főleg ha útközben van némi változtatás is. Ideális esetben tehát 5 tervező, plusz a geodéta és a talajmechanikus vesz részt egy átlagos tervezésben. Vannak persze olyan esetek is, amikor igénylik a belsőépítészt, vagy a kerttervezőt is, jellemzően nagyobb házaknál. Ebből látszik , hogy a háztervezés ma már egy sok szereplős, összetett folyamat.

Most persze jogosan felvetődhet a kérdés: „De hát régen fogták magukat az emberek és kalákában megépítették a házat, most miért nem lehet?”

Erre jön a válasz: Mert régen nem volt fürdőszoba, szennyvízkezelés, vezetékes villany, gáz, nem fűtötték az egész házat, nem akartak éppen divatos mediterrán vagy minimál stílusban építkezni és főleg nem akartak feltétlenül nagyobbat a szomszédénál, hanem elég volt mindenkinek a saját hagyománya szerint és volt olyan mesterember, aki a tervezési és a koordinálási feladatokat is képes volt ellátni. A segítség pedig adott volt.

Az idők tehát változnak, az igényekkel és az igényekre adott válaszokkal együtt. Ezt valaki vagy elfogadja, vagy ha nem akkor tudomásul kell venni egy jelentős kockázat lehetőségét. Mi annyit tudunk tenni, hogy lehetőségeinken belül igyekszünk az ésszerűség irányába terelni a tervet. Tudunk javasolni egyszerű, költséghatékony megoldásokat, de a végső szót mindig te mondod ki. Azt viszont garantáljuk, hogy a végső szó kimondásakor minden szükséges információ a rendelkezésedre fog állni. Tudunk segíteni ha energiatakarékos házat szeretnél, akkor is ha autonóm házat, vagy egyszerűen csak egészséges anyagokból akarsz építkezni, de ha a költségtakarékosság a fő szempont akkor is. El tudunk menni akár a szélsőségek irányába is, ha úgy szeretnéd, de irreális igényeid azért ne legyenek.