Parasztház jellegű családi ház Galgahévízen az Ökofaluban

Parasztház jellegű családi ház

Parasztház jellegű családi ház

Hétvégén Galgahévízen voltunk. Ha már ott jártunk, megnéztünk egy megvalósult családi házat, aminek 2012 elején készült el a terve egy „küzdelmes”, de mindkét fél szempontjából építő tervezési folyamat eredményeként. Ma már szinte nevetségesnek tűnnek azok a dolgok, amiken harcoltunk a megrendelővel és most már szerintem egy mosollyal elintéznék egy hasonló helyzetet. A ház viszont nem ettől jó, hanem attól, hogy rendkívül jól működik.

A tulajdonos házaspár elmondása szerint nyáron (kánikula idején) nyáron azért kell kinyitni az ablakokat, hogy bent ne legyen annyira hűvös, télen pedig  25.000 Ft értékű fával fűtötték ki a 120 négyzetméternyi lakott teret egy jól megépített tömegkályha segítségével.

Parasztház - Galgahévíz  - utca felőli oldal

Parasztház – Galgahévíz – utca felőli oldal

Mindezt bonyolult szerkezeti kialakítások és gépészet nélkül, nyitható ablakokkal és önfenntartó módon. Emellett az ökofalu előírásai szerint minden háznak helyi egyedi a szennyvíz tisztítása, amely egy közös tóba kerül, ami egyébként tele van halakkal.

Nagy örömmel tölt el ez a ház, mert szinte mindent képvisel, amit jónak és józan megoldásnak tartok. Formavilága kétséget kizáróan a magyar népi építészeti kultúrából táplálkozik, hőtechnikailag a lehető legmegfelelőbben működik annak ellenére, hogy a tájolása a telek helyzeténél fogva nem a legideálisabb. Ökologikus szemlélettel épült meg (ami előírás is volt) és mindezek mellett kellően energiatakarékos. Nem kellett hozzá semmi hókuszpókusz, csak annyi, hogy kalapot emeljünk a tradíció bölcsessége előtt és azt közösen összehangoljuk a jelen igényeivel. Azt pedig nagyon jó látni, hogy együtt él a benne lakókkal.

Tornác

Tornác

Azt viszont még mindenképpen hozzá kell tennem, hogy minden tiszteletem a megrendelőké, akik amit a terven felül hozzátettek a házhoz, az kivétel nélkül mind jót tett neki. Ilyen az, amikor látszik a kultúra, az intelligencia és az alázat sajnos ma egyre ritkábban előforduló egysége.

 

Amikor még terv fázisban írtam erről: katt ide!

Archívum
Kategóriák
Visszahívás kérése

Kapcsolat

 

* kötelező mezők

License
All Rights Reserved