Parasztház jellegű családi ház

Parasztház jellegű családi ház

Hétvégén Galgahévízen voltunk. Ha már ott jártunk, megnéztünk egy megvalósult családi házat, aminek 2012 elején készült el a terve egy „küzdelmes”, de mindkét fél szempontjából építő tervezési folyamat eredményeként. Ma már szinte nevetségesnek tűnnek azok a dolgok, amiken harcoltunk a megrendelővel és most már szerintem egy mosollyal elintéznék egy hasonló helyzetet. A ház viszont nem ettől jó, hanem attól, hogy rendkívül jól működik.

A tulajdonos házaspár elmondása szerint nyáron (kánikula idején) nyáron azért kell kinyitni az ablakokat, hogy bent ne legyen annyira hűvös, télen pedig  25.000 Ft értékű fával fűtötték ki a 120 négyzetméternyi lakott teret egy jól megépített tömegkályha segítségével.

Parasztház - Galgahévíz  - utca felőli oldal

Parasztház – Galgahévíz – utca felőli oldal

Mindezt bonyolult szerkezeti kialakítások és gépészet nélkül, nyitható ablakokkal és önfenntartó módon. Emellett az ökofalu előírásai szerint minden háznak helyi egyedi a szennyvíz tisztítása, amely egy közös tóba kerül, ami egyébként tele van halakkal.

Nagy örömmel tölt el ez a ház, mert szinte mindent képvisel, amit jónak és józan megoldásnak tartok. Formavilága kétséget kizáróan a magyar népi építészeti kultúrából táplálkozik, hőtechnikailag a lehető legmegfelelőbben működik annak ellenére, hogy a tájolása a telek helyzeténél fogva nem a legideálisabb. Ökologikus szemlélettel épült meg (ami előírás is volt) és mindezek mellett kellően energiatakarékos. Nem kellett hozzá semmi hókuszpókusz, csak annyi, hogy kalapot emeljünk a tradíció bölcsessége előtt és azt közösen összehangoljuk a jelen igényeivel. Azt pedig nagyon jó látni, hogy együtt él a benne lakókkal.

Tornác

Tornác

Azt viszont még mindenképpen hozzá kell tennem, hogy minden tiszteletem a megrendelőké, akik amit a terven felül hozzátettek a házhoz, az kivétel nélkül mind jót tett neki. Ilyen az, amikor látszik a kultúra, az intelligencia és az alázat sajnos ma egyre ritkábban előforduló egysége.

 

Amikor még terv fázisban írtam erről: katt ide!