Délkeleti oldal a völgy irányában

Délkeleti oldal a völgy irányában

Nemrég készült el ez a terv ami még nem került el a hatósághoz, mivel várunk a telekösszevonás lezárulására. Amint viszont az meglesz, úgy indul az engedélyeztetési folyamat. A házikó egy átlagos méretű 110 négyzetméteres családi ház lesz, amely a Balatontól nem messze épül, de úgy lett kialakítva, hogy a panoráma mind a tóra, mind a völgy irányában érvényesüljön. Emellett természetesen a tájolás is jelentős szerepet kapott, ami a téli-nyári szoláris nyereség és a kedvező belső hőmérséklet elérése miatt bír nagy jelentőséggel. Az építtetők kérésére a ház megtervezésekor törekedtünk a természetes anyagok használatára. Emellett kiemelt igény volt a lehető legtöbb közműtől való függetlenedés is, amit immár „hagyományosan” egyedi szennyvízkezeléssel, fatüzelésű kemencével, és a későbbiek folyamán várhatóan a hálózatra rátápláló napcellákkal oldunk meg. Ez utóbbit viszont csak akkor érdemes telepíteni, ha már látszanak a pontos felhasználói igények, mivel a használati szokások is nagyon meghatározóak, ami egy új ház esetében sokszor több tekintetben meg is változhat.

Északkelet a Balaton felé

Északkelet a Balaton felé

A ház természetesen hozza a dombházakra jellemző tulajdonságokat, mint a nagy hőtehetetlenség, vagy a kevés lehűlő/felmelegedő felületnek köszönhető egyenletes belső klíma. A központi térben elhelyezett kemence vagy kályha nagy valószínűséggel az egész teret ki fogja tudni fűteni. Ha mégsem, akkor arra az esetre, vagy a kényelem lehetőségéért környező helyiségekben lesz fűtőfilm az aljzat alatt.

Az épület centrális elrendezésének köszönhetően valószínűleg nem csak a a kifűthetősége lesz igen kedvező, hanem az építés során is jelentkezik néhány további előny. Ilyen például az is, hogy elképzelhető, hogy nem kell külön vasalás az alaptestbe, hanem elég egy „acélhaj” adalék, ami jelentős költségtől kíméli meg a megrendelőt. Ez természetesen még a talajmechanikai szakvélemény függvénye, de az előzetesen látott talajminta alapján jó esély van rá, hogy erős, nagy teherbírású agyagos talaj legyen a ház alatt.

Mindent összevetve a megrendelők hozzáállásának és a helyszín kiváló adottságainak köszönhetően egy költséghatékony és ökologikus szempontokat is figyelembe véve nagyon kedvező paraméterekkel rendelkező, józan léptékű ház jöhet létre.