Földtégla ház délkeleti oldal

Földtégla ház délkeleti oldal

A mogyoródi építési tervet januárban adtuk be engedélyeztetésre. Bár időben elhúzódott az eljárás, de előre azt nem tudhattuk mi sem, és a hatóság sem, hogy olyan vízbázis van a területen, mely komolyabb engedélyek birtoklását igényli.

Továbbá hivatalos jegyzőkönyvet is kér a hatóság a földtégla mérési vizsgálatairól, amit földmunkák kellett, hogy megelőzzenek, mivel a mintát ki kell emelni hozzá a megfelelő rétegből.

A terv érdekessége az  a teljes sziget üzemen felül,

hogy félig dombház, félig normál ház.

Földtégla ház napkeleti oldal

Földtégla ház napkeleti oldal

Ennek oka, hogy az építtető dombházat szeretett volna, de a Helyi Építési Szabályzat kötelezően előírta a 35-45 fokban megdöntött tetőfelületet. Így adódott a köztes megoldás: két szélén tető, közte zöld növénytakaró. Ez egyébként kimondottan jól is jött, mert így lehet működtetni az Országh József-féle TELESŐ rendszert, amire a zöldtető nem alkalmas, és ami egyébként a tervezési program része volt. Ehhez társul egy rendkívül környezetbarát szennyvízkezelési rendszer, ahol fekete szennyvíz lényegében nem is keletkezik. Ezt alomszékkel fogják megoldani.

Az energetikai rendszer teljesen sziget üzemű, ahol az elektromos oldalt napelemek fogják biztosítani, a fűtési rendszer viszont valószínűleg vizes rendszer lesz, de még nem dőlt el pontosan. Ezt két vízteres kályha fogja kiszolgálni, vagy egy vegyes tüzelésű kazán. A napsütés minél hatékonyabb befogása érdekében törekedtünk arra, hogy a lehető legtöbb bevilágító felületet biztosítsuk a szükséges megfelelő mértékű árnyékolással a nyári időszakra vonatkozóan. Ezt az északi oldalon igyekeztünk minimalizálni. A déli oldal hatékonyságát hivatott elősegíteni a tűzivíztározó kialakítása, ami egyben a reflektáló tó szerepét is betölti.

További érdekesség, hogy a sziget üzemmód mellett egy komplett gazdálkodói környezet fog működni a közel háromhektáros területen, permakultúrával és erdőkerttel, így lehetségessé válik a teljes önellátó életmód, amelyet reményeink szerint egyre többen fognak választani.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

FELIRATKOZOM

Kövess minket a FACEBOOK felületén!