Dombház típusterv 68 nm - déli oldal

Dombház típusterv 68 nm – déli oldal

Régóta szeretnénk építeni egy úgynevezett mintaházat, ami arról szól, hogy ki lehessen próbálni egy olyan földházat, ami maximálisan képviseli a mi értékrendünket. Most nagyon úgy néz ki, hogy kézzelfogható valósággá fog válni a dolog. Egy pályázati lehetőséggel szeretnénk élni, amely lehetővé teszi, hogy egy festői környezetben a hegyek között az erdő szélén egy kis bányászfaluban megépítsük ezt a házat. A cél az, hogy akit komolyan érdekel és eléggé elszánt, az el tud jönni és meg tudja nézni, vagy akár ki is tudja bérelni a házat, így megtapasztalhatja, hogy milyen egy ilyenben létezni, milyen a ház kisugárzása, milyen energiákat képvisel és milyen az, ha egy ilyen ház teljesen természetes anyagokból van felépítve az alaptól a tartószerkezeten keresztül egészen a szigetelésekig.

Dombház típusterv 68 nm - északi oldal

Dombház típusterv 68 nm – északi oldal

A salgóbányai telek ideális adottságokkal rendelkezik. Kedvező déli tájolás, csendes, de turisták által kedvelt hely, ahol rengeteg látnivaló is adódik a közelebbi és távolabbi környezetben egyaránt. A dolog szépségét mutatja, hogy az építési hatóságnál is már nagyon várják, hogy indulhasson az építkezés, mert ők is nagyon kíváncsiak. Itt kiemelném, hogy a héten, amikor beadtuk az építési engedélyezési tervet, de korábban az előzetes konzultáció alkalmával is nagyon kedvesek, segítőkészek és lelkesek voltak, ami rendkívül jó érzéssel töltött el minket.

A ház maga egy 68 nm-es dombház, két szobával és nappalival, amelyhez kapcsolódik még az étkező-konyha, amely (a szobákhoz hasonlóan) akár lehet egy vagy külön légtér is a nappalival. Ez egyben egy típusterv is, amit meg lehet rendelni. A típustervekről csak annyit, hogy a mi esetünkben ezek úgy vannak optimalizálva, hogy a szerkezettől a gépészetig minden a lehető leginkább költséghatékony legyen mind a bekerülési, mind a fenntartási oldalról nézve. Ezek a házak emellett viszonylag egyszerűen önfenntartóvá tehetőek. Érdekesség, hogy a ház úgy épül föl, hogy a legegyszerűbb megoldásokkal egyetemben kiválóan együttműködnek a legújabb, nanotechnológiát is használó megoldások. Ez talán tükrözi a nyitottságunkat, hogy ha ésszerű és összhangban van az alapelveinkkel, akkor nem félünk megkeresni és használni a legújabb lehetőségeket.

A ház remélhetőleg még az idén felépül. A jogerős építési engedély meglétekor tudjuk beadni a pályázatunkat, aminek az elbírálását követően indulhat a kivitelezés.