Az első aktuális tervek kapcsán sikerült utánajárnom a most nagy felfordulást kavart építési törvényben történt változtatások első hatásainak, amely a legtöbb építtetőt érinti. A CSOK pontos feltételeit még nem ismerjük, az építési törvény és eljárásbeli változások jogszabályai viszont már elérhetőek. Ez a kettő együtt merőben átalakíthatja a családi ház építési trendet. Nagyobb összegben mernék fogadni, hogy a következő pár hónapban még módosítani fogják, mert sok tekintetben nincs harmóniában a jelenlegi jogszabályokkal így jó néhány tisztázandó kérdést vet fel. – Tavaly nyáron módosították is. A kérdéses jogszabályok: 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet és a 1997. évi LXXVIII. törvény Ez utóbbiból főleg a 13. § és a 33./A§ az ami érint minket. Az én olvasatomban (hatósági kollégákkal egyeztetve, akik szintén csak értelmezni próbálják még az új jogszabályokat) a következők  legnagyobb változások: 300 m2 alatti családi házak esetében egyszerű bejelentési eljárás az építési engedélyezési eljárás helyett.

  • Ugyanúgy kell dokumentációt készíteni, mint az engedélyeztetési eljárásnál, csak más a tartalma, ahol inkább a környezetbe illetsztést kell dokumentálni az eddigi műszaki tartalom helyett – így gyakorlatilag új értelmet kap a kiviteli terv, mert immár megkerülhetetlenül muszáj lesz olyan tervet is készíteni, amiből meg lehet építeni a házat
  • A helyi építési szabályzatnak csak bizonyos elemeit kell figyelembe venni:
    • az építési telek megengedett legnagyobb beépítettségét,
    • az építési telek megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát,
    • az építési telek szabályozási vonalát és
    • az építési telek beépítési módját vagy építési helyét
    • Ez azért lesz érdekes, mert korábban sok helyen már lapostető, vagy zöldtető miatt is tervtanácsi véleményezést kellett kérni és sok helyen még a tető hajlásszögét is meghatározták. Ezzel a rendelkezéssel szinte teljesen hatályon kívül helyezték a településképet védő szabályozásokat, ami egyébként sok helyen kicsit túl volt szabályozva, ennél viszont érdekesebb, hogy még a Világörökség részét képező területeken is csak a fenti előírásokat kell figyelembe venni. Ez utóbbi már inkább aggasztó, mert mindannyian tanúi voltunk a tüzépbarokk és a „wanna be” mediterrán palazzók korszakának, amit most egyre inkább felváltott a minimál… Bele sem merek gondolni, hogy pl. Hollókő esetében ez mit jelenthet… Közben itt a Magyar Építész Kamara közleménye ezügyben: http://www.mek.hu/index.php?id=43241
  • A bejelentési eljáráshoz nem lesz szükség szakági tervekre, de geodétára viszont annál inkább, mivel a jogszabály szerint nem csak a saját telkünk terepviszonyait kell igazolnulnk, hanem a környező telkekét is (itt egyetértek Koós kollégával aki szerint elég lett volna a szomszéd telekhez való terepcsatlakozást dokumentálni).
  • Sokkal nagyobb jelentősége lesz viszont a kivitelezési tervnek, mert így már annak hiányában már nem lesz olyan terv, ami alapján meg lehet építeni a házat.

Jelenleg ez a helyzet, de szerintem érdemes folyamatosan figyelni, mert biztos vagyok benne, hogy hamarosan lesznek változások/kiegészítések.

Változások:

A korábbi bejelentési dokumentációhoz képest egy teljesen más jellegű, a Magyar Építész Kamara által előírt tartalmú dokumentációt kell elkészíteni szakági (tartószerkezet, gépész és elektromos) tervekkel együtt, amelynek tartalma itt található:

http://mek.hu/media/files/2017/szabalyzatok/Egyszeru_bejelentes_szabalyzat_20170525.pdf

Továbbá kötelező a tervezői művezetés (6 alkalom), melynek díja a mindenkori bérminimumhoz van kötve.

Ez már sokkal inkább szolgálja a felelős építkezést.

A CSOK-ot illetően az első tapasztalatok, hogy a hitelrész felvétele esetén ugyanolyan, vagy talán még szigorúbb bírálatra kell számítani, mint egy banki hitel esetében, a kifizetés pedig készültségi fokhoz kötött. Így érdemes abban gondolkodni, hogy a kezdő rész is rendelkezésre álljon. Számolni kell viszont az árak folyamatos emelkedésével is. Az építőanyagok kb. 20%-kal drágultak az elmúlt egy évben, a bérek pedig kb. 50%-kal, mivel jelenleg a kereslet olyan mértékben megnövekedett, hogy kevés a szakember, így most a piac diktál.