Parasztház jellegű autonóm családi ház és melléképület terve – Tényő

Homlokzat az utca felé

Parasztház – Tényő – homlokzat az utca felé

Többször megkaptam már a kőművesektől, hogy vesznek nekem egy vonalzókészletet karácsonyra, mert nem tudok egyenes vonalakat húzni. Ez nem igaz, mert időnként igenis szoktam. Ennek kitűnő példája ez a ház is, ami egyébként egy majdnem teljesen autonóm ház lesz, és akár teljesen autonómnak is tekinthető, ha csak az energiaigényét nézzük. Köszönhető ez annak, hogy egyedül az elektromos hálózatra lesz rácsatlakoztatva de ott is csak azért, hogy ne akkumulátorcsomagnak kelljen tárolnia azt a megtermelt energiát, ami a ház igényét teljesen fedezi. Természetesen ez is természetes anyagokból épül, közel a természethez, de a mi esetünkben talán ez már természetesnek hat. 🙂

Parasztház - Tényő - udvar felőli oldal nyárikonyhával és pincékkel

Parasztház – Tényő – udvar felőli oldal nyárikonyhával és pincékkel

A víz fúrt kútról érkezik és egyedi szennyvízkezelő rendszerbe távozik (azért közben felhasználják). Energetikailag igyekeztünk optimalizálni, szokás szerint a lehető legtöbb szoláris nyereséget elérni a téli időszakban, nagy hőtároló képességű szerkezeteket kialakítani és azt jól megvédeni a lehűléstől és a túlzott felmelegedéstől. Azt a kevés fűtési energiát, amire a háznak szüksége lesz fűtőfilmmel fogjuk biztosítani, illetve a kemence és takaréktűzhely is hozzá fog járulni a belső hőmérséklethez a téli időszakban. Majdnem minden esetben megoldható lenne a fűtés tűz nélkül is, de a tűznek évezredek óta helye van a házban és ezen mi sem kívánunk változtatni. Egyébként is jobb egy kemencében sült kenyér, vagy lepény nem? Aki a nemre szavazna, annak irány a legközelebbi gyorsétterem. 🙂

Ami a ház megjelenését illeti, igyekeztünk tartani a községre és a környező falvakra jellemző stílusjegyeket és anyagokat. A szerkezeti falak földtéglából lesznek, a tetőfedés pedig nádból. A térrendezésnél figyelembe vettük a magyar házakra jellemző elrendezést, amennyire lehetett. A tűzközpontú közösségi tér a központban az adott, a vizes és tároló helyiségek az északnyugati oldalon a szobák jelentős része és nappali dél felé tájolt. A nyárikonyha és  a pincék, már jócskán belenyúlnak a domboldalba. Akinek tetszik, annak jó hír, hogy tudunk még hasonlót tervezni és fel is tudjuk építeni.

Archívum
Kategória
Visszahívás kérése

Kapcsolat

 

* kötelező mezők

License
All Rights Reserved